Skärpta krav inför UTMB

Äntligen! Det här har Laila och jag diskuterat otaliga gånger. Kraven för att kunna ansöka om en startplats i det numera legendariska ultraloppet runt Mont Blanc, UTMB, har skärpts. Inför årets upplaga har det krävts 7 kvalificeringspoäng från max tre olika lopp. Detta krav kommer nu att skärpas till 8 poäng, vilket kräver att du springer minst ett lopp som ger fyra poäng, alternativt två stycken som ger dig tre. Mer erfarenhet av ultra kommer alltså att krävas och jag tycker att det är ett steg i rätt riktning.

Om det krävs mer av deltagarna så kommer fler att vara bättre förberedda. Med loppets ständigt ökande popularitet kommer också allt fler förstagångslöpare till start, hela 50% debuterar på UTMB i år. Det innebär att det kommer att finnas över 1000 löpare som är mer eller mindre ”blåbär” i sammanhanget. Ju mer erfarenhet dessa förstagångslöpare har, desto tryggare för alla därute på berget. Ju bättre rustad du är inför höjd, löpning nattetid, väderförändringar och förmåga att ta hand om dig själv, desto större chans att du klarar att ta dig i mål på de 46 timmar som är loppets maxtid.

Några trötta löpare halvvägs in i UTMB 2011

Några trötta löpare halvvägs in i UTMB 2011

När jag sprang mitt första 100 mileslopp 2009 i Skåne fanns det inte många klev jag in i en liten, exklusiv klubb. Om jag inte helt missminner mig så var det tre eller fyra svenska tjejer som genomfört ett så långt lopp innan Emelie Andersen, MarathonMia och jag utökade skaran. Jag ska inte säga att jag kände mig odödlig, men jag var i varje fall väldigt, väldigt stolt. Och extremt trött efteråt. Nu vet jag inte hur lång listan över svenska tjejer som fullföljt ett 100 mileslopp är, men den är riktigt rejält utökad. Och det är roligt att fler ser tjusningen med riktigt långa lopp! Jag har hört på många håll att UTMB är ett långsiktigt mål för många svenska ultralöpare. MEN att orka genomföra 100 miles i Sverige är INTE samma sak som att genomföra 100 miles i Alperna eller liknande miljöer.

Därför känns det väldigt välkommet att kraven inför UTMB 2016 kommer att skärpas ytterligare med dokumenterad erfarenhet av lopp i bergsterräng. Jag har rekommenderat alla som vill ha tips inför UTMB att genomföra ett lopp i Alperna för att få ett hum om vad som väntar. Nu kommer det alltså att bli obligatoriskt. Reglerna kring ansökan till 2016 kommer att presenteras mer i detalj under våren. Jag ser med spänning fram emot hur UTMB-organisationen tänker sig detta och tror att det kommer att bli väldigt bra.

Om det känns krångligt att uppfylla kraven för en startplats i UTMB 2016, då är det kanske inte ett lopp för dig? Men om du fortfarande lockas och ser en spännande resa framför dig där du bygger styrka, erfarenhet och uthållighet då kan jag bara gratulera och hälsa dig välkommen till ”familjen”!