Bryt!

418 startande, varav 25 tjejer. 195 löpare i mål, varav 12 tjejer. Jag önskar såklart i efterhand att jag var en av de 12, men det är jag inte. Jag är en av de 13 tjejer som bröt. All statistik är på min sida: jag bröt (som de flesta), jag bröt i kontrollen Pleynet efter 62 kilometer (där flest bröt) och förhoppningsvis är jag lika nöjd över det beslutet som de flesta andra som gav upp.

Att bryta eller inte bryta är en fråga som i varje fall i ultralöparkretsar lätt blir en het potatis. Ger jag upp för lätt om jag bryter? Betyder det att jag är en vekling? ”Jag har aldrig brutit ett lopp!” har jag hört någon säga med stolthet. Och nästan alla som bryter upplever en sur eftersmak. Själv har jag både härdat ut fastän jag varit sugen på att kliva av och jag har också brutit några gånger. Kanske är det det som gjort att jag inte har några principer när det gäller inställningen till att kliva av. Varje lopp är ett nytt lopp med nya omständigheter.

Min styrka i L´Ehappee Belle var/är  helt klart uppförsbackarna. Min svaghet är min tendens till klumpighet i kombination med höjdrädsla i nerförsbackarna. De nya, vackra blåmärkena på underben, höft och underarm kommer från nerförsbackar allihopa. Skrubbsåret på armbågen också. Jag valde att låta det stanna där, så ser jag på mitt beslut att bryta. Att jag gjorde det av säkerhetsskäl. För några av de nerförsbackar som väntade var inte att leka med. Jag vet ju, för jag var där förra året. Och det var också det som ekade som ett mantra i huvudet strax innan jag tog beslutet att inte fortsätta: jag har ju faktiskt gjort det en gång och jag minns mycket väl hur jag hade nära till tårarna och paniken på ett par platser längs banan. Det här är en bekräftelse av loppets hårdhet snarare än min vekhet.

Äsch, jag ger upp det där med att försöka förklara. Ingen som inte varit på plats kan förstå ändå. Edward Alm, Viktor Winterglöd och Erik Jurander är de personer som kan förstå och jag nöjer mig med det. Jag tillhör också, tillsammans med dem, en exklusiv liten skara som faktiskt sprungit igenom detta monsterlopp. Det är jag oerhört stolt över. En berättelse om själva loppet är på gång, ladda inför läsningen om äventyret!

Nöjd avhoppare

Nöjd avhoppare