Gör en lek av träningen -Turfgame

Vad motiverar dig att komma utomhus den här kallare och mörkare årstiden? För en del av oss kan det vara jul- och nyårsmaten i kombination med stillasittande som gör att vi känner en lust att komma igång. Men så kallad yttre motivation, drivkraft att bryta ett dåligt beteende, är sällan hållbart i längden. Det gäller att göra något riktigt kul av den fysiska utomhusaktiviteten. Och om du har en gnutta tävlingsdjävul i dig så kan Turfgame vara något att roa dig med och en bra anledning att komma ut.

Spelet startades 2010 och hade i oktober 2015 nått ut till 133 500 användare. Grundidén är enkel: med en app i din smartphone kan du se zoner på kartan. Det är bara att ställa sig där, fysiskt, med appen igång och du kommer att ”ta över” zonen och få poäng för det. Alla lagliga färdmedel är tillåtna, men de flesta som spelar går, springer eller cyklar (det är i alla fall min uppfattning). Själv skulle jag i alla fall känna mig som lite av en fuskare om jag åkte runt med bil.

003

Jag var en hyfsat flitig turfare sommaren 2014 men tappade sedan bort informationen kring mitt konto. Sedan i början av hösten har jag startat ett nytt och är nu igång igen. Spelet är uppdelat i omgångar för den som vill tävla mot andra turfare och ny omgång startar 12.00 första söndagen i varje månad. Det finns topplistor för världen, länder och regioner. I skrivande stund ligger jag på plats 250 i Sverige och 41 i Stockholm.

Förutom själva poängen i spelet kan du också stiga i rank beroende på erfarenhet totalt sett eller ta ”medaljer” som innebär specifika prestationer. Igår använde jag Turfgame för att komma ut i kylan och snålblåsten och jag hade siktet inställt på en specifik medalj. Målet var att fixa den springandes, vilket gjorde att jag fick tillbringa drygt 2,5 timme utomhus och improvisera min färdväg för att nå målet. Under tiden hade jag kul och tiden bara flög iväg! Vid ett tillfälle fick jag förklara mitt, för ej insatta, märkliga beteende med mobilen för ett par söndagsflanörer. Ibland sprang jag snabbt som tusan, ibland lufsade jag fram och jag hann också med att köpa tuggben i djuraffären.

Kanske något att prova för en annorlunda motivationshöjare i vinterkylan?